Mennyibe kerül egy esküvői fotós/videós?
18073
post-template-default,single,single-post,postid-18073,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qi-blocks-1.2.5,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-18162

Mennyibe kerül egy esküvői fotós/videós?

Ez a téma rendszeresen előkerül – szinte minden évben – és alaposan körbe szokta rágni a szakma – vagy éppen a laikus “fogyasztó”.
Én most csak azért ragadtam tollat (billentyűzetet), mert megdöbbentő árakat hallottam mostanában.

Tudom, hogy az elmúlt 1-2 évtizedben nagyon felhígult a szakma, és a feltörekvő, ügyes fiatalok mellett sok a kókler Mekkelek, de mi indokolja, hogy fél millió forintba kerüljön egy fotós-videós szolgáltatás?
Persze, értem én, hogy drága a technika. Ha összeadjuk a mienk értékét (5 kamera, drón, egyéb kiegészítő nyalánkságok), a mi szerkónk is alsó hangon súrolja a három és fél millát, és akkor nem adtuk hozzá forintosítva a 25 év tapasztalatot és szaktudást, az otthoni feldolgozáshoz szükséges informatikai háttér értékét (mert 4K-s, de akár Full HD-s videókat nem lehet akármivel szerkeszteni), és az adókat, de miért akarja néhány szakember egy szezon (vagy egy fél szezon) alatt visszahozni a teljes befektetését?

Oké, a technikát is cserélni kell időnként, de azért nem éppen évente. Ha valaki csúcs-technológiával dolgozik, akkor is bőven 3-4-5 évig nem kell váltani.

Tehát, úgy veszem észre, alaposan elszálltak az árak, tényleg nem egy helyről hallottam, hogy 300-400-500 ezer Ft-ot szemrebbenés nélkül elkérnek a munkáért. Igaz, ez nem csak ebben a szakmában van. Minden területen horribilis a drágulás, legyen szó építőiparról, autószerelésről vagy hasonlókról. Infláció van, de azért nem ekkora.
A pénzéhség sokkal nagyobb, mint a gazdasági változás – és ez kicsit elszomorít.

Igen, mi még mindig “csak” 175 ezerért dolgozunk (fotó és videó két fővel) – de szerencsére az esküvők mellett rengeteg egyéb munkánk is van, így nem akarjuk csupán ezen a területen visszahozni a befektetett árat.

Akkor mégis mit tegyen a szerencsés-szerencsétlen pár, aki ezekkel a magas összegekkel szembesül, amikor szervezni kezdi a lagziját? Vannak örök-igazságok: nem mindig a legolcsóbb a legrosszabb, és nem mindig a legdrágább a legjobb.
Érdemes bőséges referenciák alapján tájékozódni (nem csak akkor, ha amúgy mindegy az ár, mert minden pénz is meg van). Nekünk egyébként nincs szükségünk reklámra, mert kézről-kézre megy a telefonszámunk, egyik munka hozza a másikat. De nem mindenki ilyen szerencsés ebben, és kénytelen a piacról tájékozódni. És érdemes mindent alaposan átbeszélni, ne legyen félreértés, és írásban szerződni a szolgáltatókkal – ez utóbbi mindkét felet kell, hogy védje.
Szóval van, amikor nem csak az olcsó, hanem a drága húsnak is híg a leve.

No Comments

Post A Comment