'; BG71 Stúdió - Budapest, Székelyudvarhely | Mobillal fotóztam 1. – Megapixel népbutítás
BG71 Stúdió - Budapest, Székelyudvarhely | Mobillal fotóztam 1. – Megapixel népbutítás
16910
post-template-default,single,single-post,postid-16910,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Mobillal fotóztam 1. – Megapixel népbutítás

Mobillal fotóztam 1. – Megapixel népbutítás

Ma már mindenki fényképez mindent. A mobil mindig ott van a kezünk ügyében, ráadásul a készülékek is egyre jobbak. A csoport azért jött létre, hogy megmutathassuk egymásnak legjobb mobilos képeinket, tanácsot kérjünk, véleményt írjunk ezzel is segítve, hogy legközelebb még jobbak legyenek a mobillal készített képeink önmagunkról (selfie), másokról és mindenről.

Milyen mobil a legjobb fotózásra?

Mobiltelefont az emberek telefonálásra vesznek, nem fotózásra. Persze a gyártók mindig mindennel próbálnak elkápráztatni minket, hogy az ő készüléküket válasszuk. Időről időre a szakmai honlapok tesztelik és összehasonlítják az eszközöket. Ám ha azt az elvet vesszük alapul, hogy a képet az ember készíti, nem a gép, akkor máris szinte mellékessé válik a telefon típusa. Kétségtelen, hogy vannak több és vannak kevesebb tudással bíró szerkentyűk, úgyhogy szépen sorba vesszük majd a legfontosabb ismérveket.

Megapixel kérdés – a népbutítás

A megapixel a készülő kép méretét jelöli. A telefonokba helyezett fotó-masinák is már elég nagy felbontású képeket készítenek, amit az esetek 99%-ában nem használunk ki. A legtöbb digitális képet telefonon, számítógépen tároljuk, és itt is nézzük őket. Emellett pedig feltesszük őket a facebook-ra. Elárulok egy titkot: a neten megjelenő képek mérete – a facebook is átméretezi, azaz kicsinyíti a képeket – nem éri el az 1-2 megapixelt. Amúgy a megapixel számot úgy kapjuk meg, ha összeszorozzuk a kép felbontásának számait, vagyis a kép szélességét a magasságával. Ha van pl egy 1024 x 768 –as képed vagy monitorod, az nincs 800 ezer pixel, vagyis még az 1 megapixelt sem éri el. És a Facebook-on ennél kisebbek a képek. Nagy felbontás akkor szükséges, ha egy kép részletét szeretnéd felnagyítani – pl egy arcot, és azt kivágva használni. Vagy ha papírképet szeretnél előhívatni. Ott fontos a sok megapixel, más esetben nem. Tehát ne dőlj be a megapixeles népbutításba. Ha a telefonod csak 4 vagy 5 megapixeles, az bőven sok is!